در ۹ ماهه سال جاری صورت گرفت؛
کاهش ۷۷۰ ارزبری واردات برنج با افزایش تولید داخل
کشاورزی
124
برنج دومین غله پرمصرف در سبد غذایی مردم ایران است که بعد از گندم مهمترین تامین کننده کالری است، با این حال اما علی رغم افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی در سراسر ایران و جهان طی یک سال گذشته بازار برنج نوسانی نداشته و آرامش بر آن حکمفرما شده است.
از طرف دیگر در زمینه تولید رسیدن به خوداتکایی ۱۰۰ درصدی در این محصول از جمله سیاست های وزارت جهاد کشاورزی است که سهم برنج در امنیت غذایی کشور غیرقابل انکار است.
در وضعیت فعلی تولید برنج داخلی در19استان کشور به حدود دو میلیون و 200هزار تا دو میلیون و 400هزار تن رسیده است و ازطرف دیگر درسال گذشته یک میلیون و 800هزار تن برنج نیز به کشورمان وارد شده که می توان گفت موجودی سال گذشته برنج حدودا چهار میلیون و 200تن بوده است.
این در حالی است که چندی پیش مرکز آمار رسما اعلام کرد که هر ایرانی در یک سال 35 کیلو گرم برنج مصرف می کند که به این معنی است که با توجه به حدود 90میلیون نفر جمعیت ایران، می توان گفت کشورمان سالانه به سه میلیون و 150هزار تن برنج نیاز دارد، بنابراین می توان گفت کشورمان حدود 70 درصد نیاز بازار را از طریق تولید داخل و 30 درصد آن را از طریق واردات تامین می کند.
خودکفایی برنج در کشور شدنی است
عطااله هاشمی عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی گفت: اگر وزارت جهاد حمایت های مالی از کشاورزان و تحقیقاتی را در کنار یکدیگر داشته باشد تا کشاورزان را نسبت به تولید برنج های پرمحصول با راندمان بالا قانع کند، خودکفایی حاصل خواهد شد.
به گفته وی، با اجرای کشت قراردادی و فراهم کردن الزامات و افزایش تولید برنج های پرمحصول امکان رسیدن به خودکفایی وجود دارد. هاشمی ادامه داد: سال گذشته یکی از تعاونی ها اقدام به کشت قراردادی برنج با اعضای خود کرد و از طرفی دولت وعده خرید تضمینی برنج را داده بود که متاسفانه این امر محقق نشد و در نهایت این امر منجر به عدم اعتماد کشاورزان و گرفتاری شرکت های تعاونی شد. عضو شورای تشکل های بخش کشاورزی گفت: با توسعه کشت ارقام پرمحصول و اجرای کشت قراردادی امکان رسیدن به خودکفایی برنج وجود دارد.
واردات بی رویه برنج آسیب جدی به تولید می زند
قاسم پیشه ور رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: ظرفیت تولید ۲ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۵۰۰ هزارتن برنج و با احتساب کشت رتون ۲ میلیون و ۷۰۰ هزارتن برنج در سه استان شمالی وجود دارد.
به گفته وی ، با احتساب سرانه مصرف و ذخایر استراتژیک، سالانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ هزارتن برنج باید وارد کشور شود و این درحالی است که سال گذشته بنابر آمار رسمی بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن و با احتساب واردات غیررسمی ۲ میلیون تن وارد کشور شد که همین امر موجب شد تا برنج زیادی در انبارها باقی بماند.
پیشه ور با بیان اینکه واردات بی رویه برنج، تولید داخل را دچار چالش کرده است، افزود: اگر دولت ۵۰ درصد منابعی را که در اختیار تجار خارجی قرار میدهد، به بخش حمایت از کشاورزان داخلی تخصیص دهد، بدون افزایش سطح زیرکشت با ارتقاء عملکرد در واحد سطح امکان خودکفایی برنج وجود دارد.
رئیس اتاق اصناف کشاورزی گفت: دلالان به بهانه کاهش قدرت خرید مردم با واردات بی رویه آسیب جدی به تولید داخل وارد کردند، درحالیکه پتانسیل تولید و خودکفایی در استانهای شمالی به سهولت وجود دارد.
جزئیات واردات برنج در سال جاری
آخرین آمارهای منتشر شده نشان می دهد در 9 ماهه سال جاری 818 هزار و 48 تن و 987 کیلوگرم برنج به ارزش 960 میلیون و 961 هزار و 755 دلار یا 27 هزار و 426 میلیارد و 710 میلیون و 365 هزار تومان از مبادی کشورهای هندوستنان، پاکستان، امارات، تایوان و مناطق آزاد و ویژه وارد کشور شده، این در حالی است که در همین بازه زمانی در سال گذشته یک میلیون و 418 هزار و 991 تن برنج به ارزش یک میلیارد و 732 میلیون و 700 هزار دلار وارد شده بود.
پر واضح است که با افزایش تولید داخلی برنج و پر بودن موجودی انبارهای این کالای اساسی، واردات 9 ماهه برنج با کاهشی 42 درصدی به لحاظ وزنی و با کاهشی 45 درصدی روبرو بوده است.
به عبارت دیگر می توان گفت واردات این کالای اساسی به لحاظ وزنی کاهشی 600 هزار تنی و به لحاظ ارزشی 770 میلیون دلار کاهش ارزبری را تجربه کرده است.
ممنوعیت واردات برنج
با این اوصاف با توجه به افزایش قابل توجه موجودی انبارهای کشور و برداشت برنج از شالیزارهای شمال و جنوب کشورمان هم اکنون بازار از محصولات داخلی اشباع شده و این امر سبب کاهش قیمت برنج نیز شده است. از این رو دولت اعلام کرده که تا پایان سال واردات برنج صورت نخواهد گرفت.
انتهای پیام/